Hellig tre kongers dag.

Hellig tre kongers dag.
Hellig tre kongers dag er en kirkelig festdag, som fejres 6. januar.
Baggrunden herfor er beretningen i Matthæusevangeliet:
10"Men da Jesus var født i Bethlehem i Judæa, i Kong Herodes' Dage, se, da kom der vise fra Østerland til Jerusalem og sagde: "Hvor er den Jødernes Konge, som er født? thi vi have set hans Stjerne i Østen og ere komne for at tilbede ham"." (Matt.2,1-2)
Det ejendommelige er nu, at evangelisten om "de vise" hverken siger at de var hellige, eller tre, eller konger! Dette er noget som senere fromhed og tradition har tildigtet. Specielt er det bemærkelsesværdigt at denne tradition ikke blev afbrudt ved Reformationen i den danske kirke i 1500-tallet. Oven i købet betegnes i Folkekirkens gudtjenesteordning den dag i dag en hel række søndage som "søndage efter Hellig tre konger".
I den svenske kirke bruges betegnelsen derimod ikke - man taler i stedet om "Trettondedagen" (sammenlign også Twelfth Night af Shakespeare, som på dansk hedder Helligtrekongers aften).
Forklaringen på traditionens bevaring i Danmark er antagelig at man siden middealderen havde gjort pilgrimsrejser til det ikke alt for fjerne Köln, hvor de formodede tre kongers relikvier nød veneration.

Danske encyklopædi.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”